Bingospelets historia

Här kan du läsa mer om bingo och lotteriernas historia. Kort sagt är bingo nämligen ett lotterispel, där varje spelare har en bingolott med siffror på. Alla har samma siffror på sina spelbrickor, fast i olika ordningar. Siffror dras slumpmässigt, till exempel ur en slags tombola kallad bingohjul som är fylld av numrerade bollar, för att ropas ut till spelarna, som sedan markerar de utropade siffrorna på sina brickor. Den allra vanligaste formen är brickor med 5×5 siffror på, där målet är att fylla en hel kolumn, rad eller diagonalt med fem siffror i rad. Det kan finnas ett eller flera av dessa rutnät på varje bricka, så att man kan spela på flera lotter åt gången. När man har fått en vinnande rad så ropar man “Bingo!” och om lotten passerar kontrollen så vinner man.

Ett litet bingohjul för hemmabruk.

Så ser ett (litet) bingohjul ut.

De första lotterierna går att spåra ett par tusen år tillbaka, där man i Kina hade en tidig form av Keno för att stötta vissa av kejsarrikets stora byggnadsprojekt. Bingo har däremot sina rötter i 1500-talets Italien, där det bingoliknande statliga lotteriet “Lo Giuoco del Lotto D’Italia” startades redan omkring 1530 och sedan vidareutvecklades i Frankrike till det bingospel vi fortfarande spelar idag. Tills väldigt nyligen var man dock tvungen att vara på plats för att höra numren bli utropade.

Idag går det att spela så väl i bingohallar som på nätet. Det innebär alltså att du kan spela bingo när och var du vill! Det finns cirka 100 bingohallar i Sverige, som alla har ideella föreningar som förmånstagare. Det är väldigt vanligt att bingospelandet stöder idrottsföreningar för ungdomar och liknande organisationer. På nätet drivs däremot de flesta bingohallarna för vinst och är anslutna till onlinecasinon som är licensierade i andra EU-länder, så som Malta. Är du sugen på att testa? Det är bara att köpa dig en bricka online och hoppas på vinst!